Desiderius Erasmus Kimdir? Evi nerede? Nerede oturuyor?

Desiderius Erasmus kimdir?, Desiderius Erasmus kaç yaşında?, Desiderius Erasmus evi nerede?, Desiderius Erasmus nerelidir? Desiderius Erasmus ev adresi?, Desiderius Erasmus kaç yaşında?, Desiderius Erasmus nerede oturuyor?, Desiderius Erasmus nerede yaşıyor? gibi sorularınızı yanıtlamak için Desiderius Erasmus hakkında ayrıntılı bir biyografi sayfasını siz değerli okurlarımız için bir araya getirdik. 28.Ekim.146612.Temmuz.1536 senesinde doğan Desiderius Erasmus şu an için 70 yaşında ve Akrep burcundandır. Desiderius Erasmus doğum yeri ise Rotterdam, HollandaBasel, İsviçre olarak bilinmektedir. Meslek yaşamını ise FilozofDin Adamı olarak devam ettirmektedir.

Desiderius Erasmus Kimdir? – Desiderius Erasmus Evi Nerede? – Desiderius Erasmus Nerede Oturuyor?

Desiderius Erasmus Kimdir?, evi nerede?

Rönesans ile birlikte yaşanan hümanizm akımının yaratıcılarından ve en büyük temsilcilerinden biridir.

Desiderius Erasmus, 28 Ekim 1466 tarihinde Rotterdam, Hollanda’da doğmuştur. Hollandalı bir felsefe adamıdır. Din adamı olmak üzere 1487 senesinde Hollanda´da Gouda yakınındaki Augustinus’çu Steyn Manastırına girdi, 1492 senesinde papaz oldu. Ancak hiçbir zaman geleneksel anlamda bir rahip olarak etkinlik gösteremedi; kendini daha çok bilime adamak istediği gerekçesiyle, dini makamlardan “cüppe giymeme” iznini aldı.

Paris Üniversitesi’ne devam etti. 1494 senesinde Latin Edebiyatı’nı ateşli bir dille savunduğu Antibarbari´yi yazdı. 1495 senesinde, Paris’te, Montaigue Kolejindeki derslere devam etti; buradaki öğretimi izleyince skolastik yöntemler üzerine eleştirisinde ne kadar haklı olduğunu gördü. 1499’da İngiltere’ye gittiğinde, John Colet, Thomas More (Morus) gibi aydınlarla tanıştı ve bu dostluklarla ufku daha da genişledi. 1500’lerin başında Fransa’ya döndü, Yunanca metinleri incelemeye koyuldu ve Adagiorum Chiliades´in ilk basımını yayımladı. 1504 senesinde, Enchiridion Militis Christiani adlı yapıtında, yalnızca Kutsal Kitaba dayalı, yeni bir tanrıbilimin ilkelerini özetledi. Daha sonraları Vulgata´nın (Latince) metnini İncillerin (Yunanca) özgün metniyle karşı karşıya geldirmayı amaçlayan yönteme son şekilini verdi.

1505 senesinde bilgisini geliştirme maksadıyla üç yıl boyunca bütün İtalya’yı dolaştı. Venedik’te yayımcılardan biri olan Aldo Manuzio’nun atölyesine sık sık gidip geliyordu ve 1508 senesinde Adagiorum Chiliades´in tam baskısını hazırladı. 1509 senesinde İngiltere’ye döndü ve konuğu olduğu Thomas More’un evinde Deliliğe Övgü’yü (Encomium Moriae) yazdı; 1511 senesinde Paris’te yayımlattı. Bu yapıtın Latince başlığı bir sözcük oyunu şekilinde, Thomas More’a duyduğu hayranlığı dile getiriyordu. 1511 senesinden 1514 yılına değin Cambridge’de ders verdi. Sonraları Basel’e (İsviçre) ve Anvers’e (Belçika) gitti; burada geleceğin Karl V’i için, 1515’te Institutio Principis Christiani (Hıristiyan prensin eğitimi) adlı yapıtı yazdı. Bu Çalışmasında antikçağ bilgeliğini, bağnazlığı reddetmeyi ve İncil’e sadık kalmayı, bir prensin iyi eğitilmesinde en sağlam güvenceler olarak önerdi.

1516 senesinde Basel’de Yeni Ahit’in Latince bir çeviriyle beraber ilk Yunanca basımını yayımladı. 1517’den 1521’e değin Louvain’de (Belçika) yaşadı. Colloquia Familiaria (Bilimsel Tartışmalar) adlı yapıtı 1518 tarihini taşır. Erasmus 1521’de sekiz yılını geçireceği Basel’e yerleşti ve burada Froben adlı yayımcı, yapıtlarının toplu basımını yaptı.

Papalığın düşünceler üzerinde kurduğu hegemonyaya karşı çıkarak, gerçek Hıristiyanlık ruhunu antik çağın yalınlığında aradı. Güzel sanatların ve bilimlerin yayılmasını, Avrupa’nın ortak bir sanat ve bilim anlayışının çatısı altında birleşmesini, hümanizmin birinci koşulu saydı.

Özgün yapıtlarıyla ve çevirileriyle antik çağ düşüncesinin Avrupa’da yayılmasına çok büyük katkılarda bulundu. Martin Luther’in reformları başladığında, kilisenin yenilenmesi görüşüne katılmakla birlikte, Hıristiyan dünyasının kargaşaya, parçalanmaya sürüklenmesine şiddetle karşı çıktı.

Luther, Erasmus’u her çeşit çekişmenin dışında kalan bir kişi, yani bir yandaş olarak görüyordu; bu sebeple onu kendi safına çekmeye çalıştı. Oysa, More’un Contra Lutherum adlı yapıtından bir yıl sonra, Erasmus, büyük reformcunun senedirımlarını üstüne çeken De libero Arbitrio Diatribe Sive Collatio´yu (Özgür istenç üzerine inceleme) yazdı ve Luther’e Hyperaspistes adlı yapıtla yanıt verdi (kitabın adı, Ebdomekonta’nın Yunanca’sında “Koruyucu” manasına gelmekteydi).

Reform Basel’e kadar yayılınca, Erasmus katolik Freiburg im Breisgau kentine gitti. Burada Basel’de yayımlatacağı Praeparatio ad Mortem (Ölüme hazırlık) adlı yapıtını kaleme aldı.

1517’de İngiltere’de; 1524’ten sonrada Almanya’da, Papa, ona Reformculara karşı kullanılmak üzere yazmanlar ve belgeler sağlamıştır. Trento Konsili’den sonra, yapıtları yasak kitaplar listesine alınmakla birlikte, Papa kendisine kardinallik önermiştir; fakat Erasmus öneriyi geri çevirdi.

Basel, Erasmus’un mizacına uygundu. O vakitlerda Basel, katoliklik ile Reform’un yanyana az çok barış içinde yaşadığı bir kentti. Erasmus, zamanındaki din kavgalarından hiç hoşlanmıyordu. Bilgeliğe, herhangi bir bağnazlık karışmadığı sürece, fakat İncil’in ruhuna sadık kalmakla erişilebileceğine inanıyordu. Aynı ölçülülük ve sakınım onun edebiyat beğenisinde de göze çarpar.

Bir filozof olarak insanın yaradılıştan iyi olduğunu savunur. Erasmus’un Hıristiyan maneviyatçılığı da insanlara tavsiye ettiği yetkinlik idealine uygundur. Siyasal düşüncesinin temelinde ortak iyiyi ve barışı bulma endişesı yatar.

1536’da Basel’de yaşamını kaybettiğünde Avrupa’nın düşünce yaşamında papaların bile ziyaretine geldikleri bir kişi olacak kadar saygın bir yer edinmişti. Bütün yaşamı boyunca Latince konuşup yazan Erasmus ölmeden önceki son sözlerini ana dilinde söylemişti: “lieve God” (Sevgili Tanrım).

Rönesansla birlikte yaşanan hümanizm akımının öncülerinden ve en büyük temsilcilerinden biri olan Erasmus, Avrupa’nın ortak bir sanat ve bilim çatısı altında birleşmesine yaptığı katkılardan dolayı ve çağının eğitim felsefesine olan etkisi ile programa uygun bir isim olarak düşünülmüştür.

Hayatı boyunca Avrupa’nın değişik ülkelerinde bir gezgin gibi yaşayan Erasmus’un en mühim eseri “Deliliğe Övgü” (Moriæ Encomium), günümüzde de geçerliliğini korumakta ve bağnazlığa karşı kaleme alınmış en mühim yapıtlardan biri sayılmaktadır.

Desiderius Erasmus, 12 Temmuz 1536 tarihinde Basel, İsviçre’de 70 yaşında ölmüştür.

Kitapları :
1500 – Adagia
1503 – Hıristiyan Şövalyesinin El Kitabı
1511 – Deliliğe Övgü
1512 – Copia: Bol Stil Temelleri
1513 – Disticha de moribus nomine Catonis
1515 – Sileni Alcibiadis’im
1516 – Novum instrumentum omne
1516 – Bir Hıristiyan Prensi Eğitim
1517 – Bellum
1518 – Colloquia
1524 – De Libero Arbitrio Diatribe Sive Collatio
1528 – Ciceronianus
1528 – De recta Latini Graecique Sermonis Pronunciatione ()
1529 – Instituendis liberaliter De pueris statim ac
1530 – Çocuklar için görgü A el kitabı
1533 – Bir Playne ve Tanrısal Fuarı ya da Komünü Crede Bildirgesi
1535 – Vaiz
1536 – De octo orationis partium constructione Libellus
1539 – Apophthegmatum opus

Desiderius Erasmus sözleri :
– Ben bir dünya vatandaşıyım, herkese ama herkese bir yabancı olarak bilinmektedirim.
– Kendimi tarif etmek, kendime sınır çizmek olur; kudretimin ise asla sınırı yoktur.
– Körlerin ülkesinde, tek gözlü insan kral olur.
– Ben bir özgürlük severim. Bir kesime hizmet etmeyeceğim ve edemem.
– Her zaman gerçeği oIduğu gibi söyIemek zorunIuIuğu yoktur. ÖnemIi oIan, gerçeğin açıkIanış şekilidir.
– İnsanın her şeyi iyi tanımasını engelleyen iki şey mevcuttur: biri ruhunun önüne perde çeken utanma, öteki de kendisine tehlikeyi gösterip büyük işlemlere girişmekten yüz çevirten korku.
– Paylaşılmayan mutluluk mutluluk mudur, insan bir başına mutlu olabilir mi, tadını çıkarabilir mi?
– Kimse seni övmüyorsa, sen kendini öv.

Erasmus Programı Nedir?
Erasmus programı, Avrupa’daki yüksek öğretim kurumlarının birbirleri ile çok yönlü işbirliği yapmalarını teşvik etmeye yönelik bir Avrupa Birliği programıdır. Yüksek öğretim kurumlarının birbirleri ile ortak projeler üretip hayata geçirmeleri, kısa süreli öğrenci ve akademik personel değişimi yapabilmeleri için hibe niteliğinde karşılıksız mali destek sağlamaktadır. İsmini, değişik Avrupa ülkelerinde hem öğrenci, hem de akademisyen olarak bulunmuş olmasından dolayı Rönesans Hümanizminin mühim temsilcilerinden biri olan Hollandalı bilim adamı Erasmus’tan (1469–1536) almıştır.

ERASMUS PROGRAMI NE DEĞİLDİR?
1. Erasmus programı bir “yabancı dil öğrenme programı” değildir.
2. Erasmus programı tam anlamıyla bir “burs” programı değildir.
3. Erasmus programı bir “diploma” programı değildir.
4. Erasmus programı bir araştırma programı değildir.

PROGRAMIN AMACI NEDİR?
Programın amacı Avrupa’da yüksek öğretimin kalitesini yükseltmek ve Avrupa boyutunu güçlendirmektir. Erasmus programı, üniversiteler içerisinde ülkelerarası işbirliğini teşvik ederek; öğrencilerin ve eğitimcilerin Avrupa’da karşılıklı değişimini sağlayarak; programa katılan ülkelerdeki çalışmaların ve alınan derecelerin akademik olarak tanınması ve şeffaflığın gelişmesine katkıda bulunarak bu amacı gerçekleştirmeye çalışmaktadır. Daha kaliteli yükseköğretim sunan Avrupa’da mezunlar daha donanımlı, iş dünyasının beklentilerine daha fazla cevap veren bireyler olacaklardır.

Program, sunduğu çalışma olanağı ile Avrupa halklarının birbirlerini algılamasındaki önyargıların yükseköğretim çevrelerinde kırılmasına hizmet etmektedir. Erasmus programı ile 1987’den günümüze kadar 1,5 milyondan fazla yükseköğretim öğrencisi, başka bir Avrupa ülkesinde öğrenim yaşamının bir dönemini geçirmiş; o ülkenin bireylerinı ve kültürünü de tanıma olanağı elde etmiştir. Program 2012 yılı itibariyle 3 milyon öğrencinin Erasmus öğrencisi olmasını hedeflemektedir.

ERASMUS KAPSAMINDA DESTEKLENEN ETKİNLİKLER NELERDİR?
1. Öğrenci ve öğretim görevlisi değişimleri,
2. Eğitim programlarının geliştirilmesine yönelik işbirlikleri,
3. Müfredat geliştirme projeleri (Curriculum Development-CD) neticesinde elde edilen bilgilerin yaygınlaştırılarak uygulamada kullanılması,
4. Avrupa üniversitelerindeki bölüm ve/ya da fakültelerin belirli bir alanda yaptıkları akademik çalışmaları ortaklaşa yürütebilecekleri bilimsel platformların (Thematic Networks) oluşturulması,
5. Dil kursları ve yoğun programlar,
6. Avrupa Kredi Transfer Sisteminin (AKTS) yerleştirilmesi.

PROGRAMDAN KİMLER NASIL FAYDALANABİLİR?
Erasmus programı, Hayatboyu Öğrenme Programına dahil ülkeler olan Avrupa Birliği üyesi 27 ülke, Avrupa Birliğine üye olmayıp Avrupa Ekonomik Alanı üyesi İzlanda, Lihtenştayn, Norveç ve Avrupa Birliğine aday ülkeler içerisinde bulunan Türkiye ve Hırvatistan ile İsviçre yüksek öğretim kurumlarının istifadesine açıktır. Erasmus programı çerçevesinde gerçekleştirilecek bütün faaliyetlerde, taraflardan en az birinin Avrupa Birliği üyesi ülke kurumu olması şartı aranmaktadır.

Ülkelerin alakalı resmi kurumlarınca yükseköğretim kurumu olarak kabul gören üniversite, enstitü, akademi ve benzeri kurumlar, Avrupa Komisyonu Eğitim ve Kültür Genel Müdürlüğü’nün alakalı birimi olan Komisyon Yürütme Ajansı’na (The Education, Audiovisiual and Culture Executive Agency – EACEA) başvurarak Erasmus Üniversite Beyannamesi -EÜB (Erasmus University Charter – EUC) almaya hak kazandıkları takdirde, bu kurumların öğrenci ve personeli Erasmus programından yararlanabilir. Öğrenci staj hareketliliği gerçekleştirmek isteyen kurumların Genişletilmiş EÜB (Extended EUC) alması gerekmektedir.

2010-2011 akademik senesinden beri geçerli olmak üzere, EÜB sahibi kurumların Öğrenci ve Personel Hareketliliği faaliyetlerinden yararlanacak bireylerinin:
• Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaları ya da,
• Başka ülkelerin vatandaşı olmakla birlikte Türkiye’de bir okulda, meslek okulunda, yükseköğretim kurumunda ya da yetişkin eğitimi veren bir kurumda kayıtlı öğrenci olmaları ya da alakalı yasalar ve mevzuatlar çerçevesinde Türkiye’de bir işte çalışıyor olmaları ya da Türkiye’de yaşıyor olmaları gerekmektedir.

Hayatboyu Öğrenme Programı’nın ilk yılı olan 2007/2008 akademik senesinden beri tüm Avrupa’da 2000’den fazla yükseköğretim kurumu Erasmus programına katılabilmektedir. Alınan EÜBler, iptallerini gerektirecek bir durum olmadığı takdirde, 2013 yılına kadar geçerliliğini koruyacaktır. Kurumlar, her sene Komisyonun ilan ettiği son tarihe uygun olarak başvuruları açtığı tarihten beri başvuruda bulunabilirler.
Kaynak:Bilgisayfam.net

bestnich altyazılı porno porno nulled script