IV. Mehmet Kimdir? Evi nerede? Nerede oturuyor?

IV. Mehmet kimdir?, IV. Mehmet kaç yaşında?, IV. Mehmet evi nerede?, IV. Mehmet nerelidir? IV. Mehmet ev adresi?, IV. Mehmet kaç yaşında?, IV. Mehmet nerede oturuyor?, IV. Mehmet nerede yaşıyor? gibi sorularınızı yanıtlamak için IV. Mehmet hakkında ayrıntılı bir biyografi sayfasını siz değerli okurlarımız için bir araya getirdik. 02.Ocak.164206.Ocak.1693 senesinde doğan IV. Mehmet şu an için 51 yaşında ve Oğlak burcundandır. IV. Mehmet doğum yeri ise İstanbulEdirne olarak bilinmektedir. Meslek yaşamını ise Padişah olarak devam ettirmektedir.

IV. Mehmet Kimdir? – IV. Mehmet Evi Nerede? – IV. Mehmet Nerede Oturuyor?

IV. Mehmet Kimdir?, evi nerede?

Osmanlı padişahlarının on dokuzuncusu, İslam Halifeleri’nin seksen dördüncüsü olan IV. Mehmet, Kanuni Sultan Süleyman‘dan sonra en uzun süre tahtta kalan Osmanlı padişahı olmuştur.

Sultan I. İbrahim‘in Hatice Turhan Sultan‘dan olan oğlu IV. Mehmet, 1642 senesinin 2 Ocak gecesi İstanbul‘da dünyaya geldi. İmam-ı Şâmi Yusuf Efendi ve Şâmi Hüseyin Efendi‘den eğitim gördü. Şehzadeliği boyunca tahsil ve terbiye dersleri aldı.

1648 senesinde babasının tahttan indirilmesi sonucu 7 yaşında padişah oldu. Babası Sultan I. İbrahim‘in yaşamını kaybettirülmesinde ve IV. Mehmet’in tahta çıkışında parmağı olan Kösem Sultan, çocuk padişahın kontrolünü elinde tutmaktaydı. Sultan IV. Mehmet’in şehzadeliği esnasında devlet kademelerinde nüfuz sahibi bireylerin sayısı artmıştı. Çocuk padişahın yetkileri hususunda bazı tartışmalar çıkmıştı. Bu tartışmaların neticesinde 25 Ekim1648‘de At Meydanı İsyanı başgösterdi. Kösem Sultan, 1651 senesinde Turhan Sultan‘nın adamları tarafından yaşamını kaybettirüldü.

1652 senesinde sadrazamlığa getirilen Tarhuncu Mehmet Paşa; devlet giderlerini düzenlemek, padişahın rakiplerini yok etmek gibi önlemler aldıysa da etkili olamadı. Devlet işlerinin bozulması isyana sebep olmaktaydı. Askere verilen paranın değerinin düşürülmesi ve bir kısmına da hiç ödeme yapılamaması sonucu 1656 senesinde asker ayaklandı ve padişaha verilen liste ile 30 kişi idam edildi. İdam edilenler Sultanahmet Meydanı‘nındaki çınar ağacına asıldıkları için bu olaya Vaka-i Vakvakiye (Çınar Olayı) denilmiştir. Aynı yıl Çanakkale önünde Venedik Donanması’yla yapılan savaş sonucu Osmanlı Devleti ağır yenilgiye uğradı. Stratejik önemi olan Bozcaada ve Limni adaları Venediklilerin eline geçti. Kaptan-ı Derya Sarı Kenan Paşa komutasındaki Osmanlı Donanması’nın uğradığı bu bozgun tarihte “Baştankaralar Vakası” olarak geçmektedir. Düzensizlikler 15 Eylül 1656 tarihinde Köprülü ailesinden Köprülü Mehmet Paşa‘nın sadrazamlığa getirilmesine kadar devam etti. Islahatlar yapılmaya ve ülke içindeki asayiş sağlanmaya çalışıldı.

Girit Seferi’nin başarısızlığı ve İstanbul’daki karışıklıklar uzak bölgedeki valilerin ayaklanmasına sebep oluyordu. Asker kaçakları eşkiyalar ile birleşip Anadolu’da hakimiyet kurmaya çalışıyorlardı. İşte bu dönem Anadolu’da başlayan bu isyanlara Celali İsyanları denilmektedir. 1658 senesinde Köprülü Mehmet Paşa‘ya karşı olan Halep Valisi Abaza Kara Hasan Paşa önderliğinde Anadolu’daki 7 vali ve bir çok sfakat beyi isyan etti. Ancak 1659‘da isyancılar Halep’te Serdar Murtaza Paşa tarafından kandırılarak idam edildi. Köprülü Mehmet Paşa‘nın idaresiyle önlemler alınmaya başlanmıştı. Çanakkale Boğazı‘nın önlerine gelen Venedik Donaması, 1657‘de bozguna uğratıldı. Bozcaada ve Limni düşman işgalinden kurtarıldı. Yine bu dönem Erdel Beyi’nin üzerine sefere çıkılarak 1658’de Yanova Kalesi alındı. Erdel Beyi harp tazminatı ve haraç vermeyi kabul etti. Kırım Hanı Mehmet Giray, 1659’da Rus akınlarını önleyerek Konokop’ta büyük bir Rus ordusuyla savaştı.

Köprülü Mehmet Paşa‘nın 31 Ekim 1661 tarihinde ölümü üzerine yerine yine Köprülüler soyundan oğlu Köprülü Fazıl Ahmet Paşa getirildi. 1663 senesinde Osmanlı sınırını ihlal eden Avusturya‘ya karşı sefere çıkıldı. 24 Eylül1663‘te yapılan Uyvar Savaşı sonucu Uyvar Kalesi teslim alındı. Kanije yakınlarındaki Yenikale’nin fethinden sonra 1 Ağustos1664 tarihinde Sadrazam Fazıl Ahmet Paşa komutasındaki Osmanlı ordusu ile Montecuculi komutasındaki Avusturya, Alman, Fransız, İspanyol ve Çek orduları Grantz’ın doğusundaki Saint Gothard‘da yapılan savaşta yüz yüze geldiler. Bu savaşta Osmanlı ordusu büyük kayıplar verdi. 1663 senesinde başlayan Avusturya Savaşları, 10 Ağustos1664 tarihinde Vasvar Antlaşması‘yla son buldu. Askeri ve siyasi yönden kârlı çıkılan bu antlaşmadan sonra 1666 senesinde Girit Seferi’ne çıkıldı. Köprülü Fazıl Ahmet Paşa, Kandiye Kalesi’ni kuşattı. Ardından 1672 senesinde Lehistan kralının Osmanlı himayesini kabul eden Ukrayna Kazakları’nın üstüne saldırması sonucu IV. Mehmet Lehistan seferi’ne çıktı. 27 Ağustos1672‘de Kamaniçe’yi teslim aldıktan sonra Podolya’ya yöneldi. Bunun üzerine Lehistan kralı barış isteğinde bulundu. 18 Ekim1672 tarihinde yapılan Bucaş Antlaşması‘na göre, Podolya Osmanlı Devleti’nin idaresine girecek, Ukrayna ise Osmanlı himayesini kabul edecek Kazak Beyi’ne verilecekti. Ancak Papa İle Almanya’nın desteğini alan Lehistan kralı anlaşmanın gereklerini yerine getirmeyince ikinci Lehistan seferi düzenlendi. 27 Ekim1676‘da Zorawno Antlaşması ile Podolya ve Ukrayna Osmanlı Devleti’ne bırakıldı.

1676 senesinin Kasım ayında Köprülü Fazıl Ahmet Paşa‘nın ölümü üzerine yerine Merzifonlu Kara Mustafa Paşa getirildi. 1677‘de Ukrayna‘nın Rus istilasına uğramasıyla, Lehistan serdarı İbrahim Paşa ile Kırım Hanı Selim Giray, Kazakların merkezi olan Çehrin Kalesi’ni kuşattılar. Bunun üzerine 1678 baharında IV. Mehmet Rusya Seferi’ne çıktı. Rus, Alman, Kazak ve diğer milletlerden yaşanan düşman kuvvetlerinin koruduğu Çehrin Kalesi 21 Ağustos1677‘de düştü.

1680 senesinde Rusların harp çalışmaları haberi alındığında IV. Mehmet, 29 Ekim1680‘de İkinci Rus Seferine çıktı. IV. Mehmet’in Edirne’ye gelmesiyle, Kırım Hanı Murat Giray aracılıyla anlaşma istediler. 11 Şubat1681‘de imzalanan Osmanlı-Rus Antlaşmasına göre; iki devlet içerisinde Özi Nehri hudut kesildi. Avusturya Kralının Macar milliyetçilerini imha hareketine karşı, Macarlar, Osmanlılardan yardım istedi. Osmanlı Devleti, 9 Ocak1682‘de Macar milliyetçilerinin önderi Tökeli İmre’yi Orta Macaristan Kralı olarak tanıdı . Budin Beylerbeyi İbrahim Paşa, Tökeli İmre’nin yardım istemesiyle 27 Temmuz1682‘de Orta Macar Seferi’ne çıktı. 15 Ağustos1682‘de Orta Macaristan’ın merkezi olan Kaşa Kalesi fethedilerek, Tökeli İmre tahta geçti.

Fransız gemilerinin Sakız Adası‘na girmesi üzerine 12 Ekim1682‘de sefere çıkıldı. Fransa’nın Papa ile ittifak kurması üzerine 27 Haziran1683 tarihinde Viyana Kuşatması‘na karar verildi. 14 Temmuz1684‘de İkinci Viyana Kuşatması gerçekleştirildi. Serdar-ı Ekrem Kara Mustafa Paşanın Viyana kuşatmasını kaldırıp geri çekilmesiyle, 15 Aralık1683‘te sadrazamlığa Kara İbrahim Paşa getirildi. Kırım Hanı Murat Giray’la Budin Beylerbeyi Arnavut Koca İbrahim Paşa’nın Alamandağı Savaşı’nı kaybetmesi üzerine İkinci Viyana Kuşatması kaldırıldı.

IV. Mehmet’in başarılarına rağmen son senelerında Macaristan toprakları kaybedilmiş, Dalmaçya kıyıları ve Yunanistan Venediklilerin kontrolü altına girmişti. 1686 senesinde Venedikliler Navarin Kalesi’ni kuşattılar. Aynı yıl Budin Kalesi Avusturya tarafından ele geçirildi ve bunun neticesinde Macaristan elden çıktı. Ertesi yıl 1687‘de Mohaç bozgunu sonucu Valpo, Posega gibi kaleler düştü. Ardarda gelen askeri hüsranlar sonucu asker Sadrazam ve Serdar Sarı Süleyman Paşa’ya karşı isyan başlattı. Askerler Belgrad‘a çekildi ve Edirne üzerine yürüdü. Sarı Süleyman Paşa’nın idam edilmesi isyanı bastırdı.

Ancak tüm bu olaylar isyanın başlangıcıydı. İstanbul önüne gelen asker av merakı yüzünden devlet işleriyle ilgilenmediği gerekçesiyle IV. Mehmet’in, saltanatının son günlerinde sadrazam kaymakamlığına getirdiği Köprülü Fazıl Mustafa Paşa, 39 yıldan beri hükümdar olan padişahı 8 Kasım1687‘de kansız bir halde tahttan indirdi. 6 Ocak1693‘de vefat edene kadar Edirne‘de oturdu. Vefat edince İstanbul’a getirildi. Yeni Cami yakınlarındaki Turhan Valide Sultan’nın türbesine toprağa verildi.

Tahttan indirildiğinde yerine Kardeşi II. Süleyman geçirildi.

IV. Mehmet ava düşkünlüğü ile bilinirdi. Zamanının çoğunu Edirne’deki sarayında geçirir burada avlanırdı. Edebiyata, tarihe ve dine ilgisi vardı. Okumayı sever, alimlerle sohbet etmekten keyif alırdı. dine karıştırılan tüm konuların kaldırılmasını sağlamış, içkiyi yasaklamıştı. Kahvehaneleri kapattırıp oyuncu ve çalgıcıların İstanbul’dan uzaklaştırılmasını sağlamıştır.

IV. Mehmet zamanında bir çok ilim ve sanatkar yetişmiştir. Mehmed Bahai, Abdülaziz, Tulumcuzade Abdurrahman, Memikzade Mustafa, Hocazade Mes’ud, Hanefî, Balizade Mustafa, Bolevî Mustafa, Mehmed Esirî, Sunizade Mehmed Emin, Minkarîzade Yahya, Çatalcalı Ali, Ankaralı Mehmed Emin, Debbağzade Mehmed Efendiler şeyhülislamlık yaptılar. İçlerinde kıymetli eserler yazıp, talebeler yetiştiren şahsiyetler mevcuttur. Seyyid Feyzullah, Ayşî Mehmed, Hıbrî Ali Efendi, fıkıh, edebiyat, lügat ve diğer ilimlere ait eserler yazdılar. Peçevî İbrahim, Kâtib Çelebi, Karaçelebizade Abdülaziz, Vecihî, Hezarfen Hüseyin, Ebû Bekr bin Behram Dımışkî, Ömer Avni, Rodosizade Abdullah Efendi: Tarih, teşkilat, coğrafya ve seyahatname alanında; Kavalalı Abdulhalim bin Abdullah, Cerrah Mehmed bin Murâd, Mehmed bin Ali, Talatî Çelebi, Sâlih bin Nasrullah, Ebî Bekr-i Rasî, Hayâtizâde Mustafa Feyzi, Abdullah Ahmed bin Beşir Efendi tıbla alakalı; Molla Mehmed, Mustafa bin Yusuf, Kâtibzade Mustafa bin Mehmed matematik alanında; Cevrî İbrahim, Nâilî-i Kadim, Neşatî Ahmed Dede, Fasih Ahmed, Mezakî Süleyman efendiler edebiyata dair; Derviş Ali, Tenekecizade İbrahim, Hâfız Osman, Beyazizâde Ahmed, Dukakinzade Derviş Mehmed, Şeyh Sun’ullah, Nefeszâde Seyyid İbrahim ve Tokatlı Ahmed efendiler hattatlıkta mühim eserler meydana getirdiler. Mimari alanda ise IV. Mehmet devrinde inşası tamamlanıp, açılan Yeni Cami, Osmanlı mimarisinin en mühim eserlerindendir. Yeni Cami yanındaki Mısır Çarşısı, bu camiye vakıf olarak yapılmıştır.
Kaynak:Bilgisayfam.net

porno izle cm to inches
bestnich altyazılı porno porno nulled script