Prof.Dr.Gazi Yaşargil Kimdir? Evi nerede? Nerede oturuyor?

Prof.Dr.Gazi Yaşargil kimdir?, Prof.Dr.Gazi Yaşargil kaç yaşında?, Prof.Dr.Gazi Yaşargil evi nerede?, Prof.Dr.Gazi Yaşargil nerelidir? Prof.Dr.Gazi Yaşargil ev adresi?, Prof.Dr.Gazi Yaşargil kaç yaşında?, Prof.Dr.Gazi Yaşargil nerede oturuyor?, Prof.Dr.Gazi Yaşargil nerede yaşıyor? gibi sorularınızı yanıtlamak için Prof.Dr.Gazi Yaşargil hakkında ayrıntılı bir biyografi sayfasını siz değerli okurlarımız için bir araya getirdik. 06.Temmuz.1925 senesinde doğan Prof.Dr.Gazi Yaşargil şu an için 96 yaşında ve Yengeç burcundandır. Prof.Dr.Gazi Yaşargil doğum yeri ise Lice, Diyarbakır olarak bilinmektedir. Meslek yaşamını ise Doktor olarak devam ettirmektedir.

Prof.Dr.Gazi Yaşargil Kimdir? – Prof.Dr.Gazi Yaşargil Evi Nerede? – Prof.Dr.Gazi Yaşargil Nerede Oturuyor?

Gazi Yaşargil Kimdir?, evi nerede?

Beyin ve Sinir Cerrahı, Profesör Doktor, yüzyılın beyin cerrahı

Mahmut Gazi Yaşargil, dünyaca ünlü Türk tıp doktoru, nöroşirüji uzmanı. Mikro cerrahinin nöroşirüji alanında kullanılabilirliğini keşfetti. Epilepsi ve beyin tümörlerinin nasıl tedavi edileceği için yeni yöntemler buldu. Nöroşirüji alanında yüzyılın en büyük gelişmelerine imzasını attı. Beyin ameliyatlarına mikroskobu sokan Yaşargil, anevrizma’ya karşı ilk müdahale tekniğini geliştiren isim olarak tıp tarihine geçti.

6 Temmuz1925’te, Diyarbakır’ın Lice beldesinde bir Kaymakam çocuğu olarak dünyaya geldi. Anne tarafı karadenizden, baba tarafı Beypazarı’na ilk yerleşen Kayhan aşiretine mensup aileye dayanır. Babası Asım bey 1924’te Diyarbakır Lice’ye kaymakam olarak atanır. Bu vesile ile orada dünyaya gelir. Lice’deyken iki yaşındaki İhsan abisi tifo yüzünden ölür. Gazi Yaşargil üç aylıkken, Annesi Sahavet hanım ve 4 yaşındaki ablası Selma ile birlikte babalarının tayini sebebiyle Ankara‘ya taşındılar. Daha sonra, Erdem ve Günay adındaki kardeşleri de yurtdışında eğitim görerek tıp doktoru oldular. Erdem şimdi Basel’de karın cerrahisi profesörü. Günay ise Zürih’te nörofizyoloji profesörü.”

1925 senesinde Gazi Yaşargil daha bebek iken bir grup Kürt çeteci, Yaşargil ailesini, Kaymakamlık ikametgahına baskın düzenleyerek kaçırır. Kaçırılanlar içinde rastlantı sonucu evde olmayan kaymakam yoktur ama eşi ve çocukları mevcuttur. Cezaevinde tutulan bir grup çeteciye karşı kaymakam ailesi. Takas için şantaj malzemesi olarak kullanılır. Pazarlık günlerce sürer lakin çetecilerin istekleri kabul edilmez. O günkü Kürt çetecileri eşkıyalığın da raconu var diyerek kadın ve çocuklardan oluşan rehineler zarar verilmeksizin serbest bırakılır.

İlkokul ve ortaokulu Ankara‘da bitirdi. 1943’de Lise eğitimini AnkaraAtatürk Lisesinde bitirdiktan sonra Ankara Üniversitesine girdi. 1944 senesinde Almanya’ya giderek Jena Thüringen Friedrich Schiller Üniversitesi’nde tıp eğitim hayatına başladı. İkinci Dünya Savaşı’nın etkileri yüzünden 1945 senesinde buradan ayrılarak İsviçre’deki Basel Üniversitesi’ne girdi. 1950 senesinde bu üniversitede doktora eğitimi ve nöropsikiyatri, dahiliye ve genel cerrahi asistanlığı yaptı. 1953’de Zürih‘de, Prof. Dr. Hugo Krayenbühl’ün yanında beyin cerrahisi çalışmaya başladı. 1953-64 senelerı içerisinde çalışmalarını beyin damarları ve anjiyografisi üzerinde yoğunlaştırdı.

1965 senesinde yardımcı profesör olan Yaşargil, 1965 ve 1967 senelerı içerisinde, Amerika Birleşik Devletleri’nin Burlington kentindeki Vermont Üniversitesi’nin Nöroşirüji Bölümü’nde, Profesör Peardon Donaghy ile birlikte mikrovasküler cerrahi alanında çalışmalar yürüttü.

Ocak 1967’de Zürich Beyin Cerrahisi Kliniği’ne dönüp mikrotekniği ve sisternal açılım yöntemini tüm beyin ve omurilik cerrahisinde kullanmaya başladı. Bu teknik beynin revaskülarizasyonunda, anevrizma, AVM, kavernom, ekstra-aksiyal ve intra-aksiyal beyin-omurilik tümörlerinde ve temporal epilepsi cerrahisinde rutin olarak kullanılarak nöroşirurjide yeni bir çağ açıldı.

30 Ekim1967 tarihinde, cerrahi mikroskop ve mikrocerrahi metotlarıni tercih ederek ilk beyin bypass cerrahi operasyonunı gerçekleştirdi. Bu başarısı ile nöroşirüji dünyasında kendinden bahsettirmeye başlayan Yaşargil, cerrahi alanında kullanılan ekipmanları yetersiz bularak, bu alanda yeni arayışlar içine girdi. Bu yönde yaptığı çalışmalar sonunda cerrahi alanına yüzer mikroskop ve anjiyografi gibi mühim katkılarda bulundu. Beyin ameliyatlarında kullandığı mikroskop, anverizmaların giderilmesinde çok mühim bir rol alarak bu alanda çığır açtı. 1973 senesinde profesörlük ünvanını kazandı ve Zürih Üniversitesi Nöroşirüji Bölümü’nün bölüm başkanlığına getirildi. 1992’ye kadar klinik şefliği yaptı. 1993‘de emekli oldu.

Harvey Cushing ile beraber 20. Yüzyılı’ın en mühim nöroşirüji uzmanı olarak nitelenen Yaşargil, kendisinden sonra gelen üç nesile bu alanla alakalı çok mühim bilgiler aktardı. Görev aldığı üniversitelerde dünyanın çeşitli yerlerinden gelen üç binden fazla öğrenciye bilgi ve tecrübelerini, nasıl uygulanması gerektiğini göstererek anlattı.

Prof. Dr. Yaşargil’in icatları içerisinde; kızının adını verdiği, beyin loplarını açmada kullanılan “Otomatik Leyla Ekartörü” ve dizaynını yaptığı “Yaşargil Anevrizma Kliplerini” sayabiliriz. Yaşargil patentli buluşlarına çocuklarının adını veriyor.

1973 senesinden beri cerrahi operasyonlarda yanında bulunan uzman mikrocerrahi hemşiresi hemşire Dianne Bader-Gibson ile evli olan Yaşargil, meslek yaşamını ABD’de Arkansas eyaletinde Little Rock şehrindeki Tıp Bilimleri Üniversitesi’nde sürdürmektedir. Arkansas Üniversitesi Tıp Fakültesi, dünya çapında beyin cerrahisinde isim yapmış bir merkez.

Amerikan Beyin Cerrahları Birliği tarafından “yüzyılın adamı” seçilen Yaşargil, birliğin saygın yayın organı olan Neurosurgery adlı derginin de kapağında yer almıştır. 20. yüzyılın en büyük beyin cerrahı olduğunu anlatmak için kendisine tam 81 sayfa ayırdı. Neurosurgery’nin editörü Michael Apuzzo, Gazi hocanın, 1950 sonrası 20. yüzyılın ikinci yarısı için yüzyılın bilimadamlığına aday gösterilen 140 ülkeler arası cerrah içerisinden seçildığini belirtiyor. Apuzzo, beyin ve sinir cerrahisinin, şu anda içinde bulunduğu durumu Harvey Cushing ile Gazi Yaşargil’e borçlu olduğunu dile getirdi. Apuzzo, Cushing ve Yaşargil’in beyin ve sinir cerahisinin bilimini ve sanatını kökten değiştirdiğini açıkladı.

“Counterbalanced” destekli cerrahi mikroskopun kullanılmaya başlanması ve Yaşargil tarafından birden fazla mikrocerrahi aletin tasarımlanması ya da yeniden tasarımın yapılması sonucu mikrocerrahi nöroşirurjide yaygın bir halde uygulanmaya başlanmıştır. Bu katkılarından dolayı Yaşargil, Amsterdam’da 1997’de XI. Uluslararası Nöroşirurji Kongresi esnasında “The World Federation of Neurosurgical Societies”in onur madalyası verilmiştir.

Türk beyin cerrahı Prof. Gazi Yaşargil’in; 2002 senesinde Arkansas Üniversitesi Hastanesi Beyin Cerrahi Merkezi’nde “Dr. Gazi Yaşargil Kürsüsü” kurularak adı verildi. Böylelikle, ABD’de ilk kez saygın bir üniversitenin bilim kürsüsü bir Türk’ün adını taşıyor.
Gazi Yaşargil, beyin cerrahisine katkılarından dolayı Öncü olarak adlandırılıyor. Prof. Gazi Yaşargil’e göre beyin, su koridorlarından oluşuyor. Aynen, yeni bir kıta nehirleri yoluyla nasıl keşfedilebilirse, cerrah da beyni koridorları yoluyla keşfedebilir. Gazi Yaşargil, mikroskoplar aracılığıyla ve bu koridorlardan insan beyninde ulaşılmayacak tümör ya da lezyon bulunmadığını belirtiyor. Beyin tümörlerine cerrahi müdahale olmaz düşüncesini yerle bir ederek devrim yapan Yaşargil, doğru metotlarla her cerrahi müdahalenin savunucusu olarak tanınıyor.

1912 senesinde Fransız cerrah ve fizyolog Alexis Karel‘e 3 milimetrelik damarda ameliyat yaptığı için Nobel ödülü verilmişti; Gazi Yaşargil bu başarıyı 1 milimetreye indirip beyin damarını açıp kapattı.

Gazi Yaşargil’in yaşamını devam ettirdiği Başkan Clinton’ın valilik yaptığı bu adı gibi küçük güney şehrinde yani Amerika’nın Arkansas eyaletinin “Little Rock” şehrinde; “buranın Başkan Clinton’dan başka en ünlüları neler” diye sorduğunuzda “Gazi Yaşargil ve kedi balığı” olduğunu söylüyorlarmış.

Peki Yaşargil Türkiye’ye dönecek mi? Daha önce gelecek gibi oldu, peki ama neden gelmedi?

‘‘Bir kaç kere gelecek gibi oldum. Rahmetli Turgut Özal‘la Malatya’da bir klinik yaratmaya niyetlendik, olmadı. Ankara Sevgi, İstanbul Alman, ve Vakıf Gureba hastaneleriyle konuşmalar yaptık. Olmadı, çünkü bana verilen sözler tutulamadı. Bir kere ben özel hastaneye gitmek istemiyordum, halka hizmet vermek istiyordum. Sonra Arkansas’ta bana çok iyi çalışma koşulları sağladılar. Bina iyi olacak, alet edevat olacak bir de personel ve uzman ekipler olacak. Bunlar da bir anda olmuyor, zaman gerekiyor. Oysa ben durup bekleyemezdim. Çünkü beyin mikrocerrahisine ve meslektaşlarıma vereceğim hizmetler vardı.’’

Gazi Yaşargil, 1973 senesinden beri ameliyatlara birlikte girdiği Hemşiresi Dianne Bader-Gibson ile 1975 senesinde evlendi. Leyla, Ceylan ve Can adında 3 çocuğu var.

1944 senesinde Almanya’ya tıp eğitimi için gittiğinden beri yurt dışında olan Prof. Dr Gazi Yaşargil, 1993 senesinde İsviçre’de Üniversite hastanesinden emekli olana kadar çalıştı sonra da ABD’de Ocak 2013’e kadar çalıştı. Zürich İsviçre Tıp Fakültesi Kasım 2014 senesinde “Yıllık Yaşargil” konferansları başlatılarak Yaşargil’in Zürich Üniversitesi’nde çalışmaları ve katkıları onurlandırılmıştır.

Prof. Dr Gazi Yaşargil, Ocak 2013’ten beri Türkiye’de. Hemşire Eşi Diana ile,Yeditepe Üniversitesi Beyin Cerrahisi Bölümü’nde genç cerrahların yetişmesine katkı sağlıyor,hasta görüyor,ameliyatlara giriyor.

14 Mart 2016 tarihinde Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından Fahri Profesörlük ve Doktora unvanları verildi.

Fahri doktora:
1991 – İstanbul Üniversitesi İstanbul, Türkiye
1999 – University of Lima,
2000 – Hacettepe Üniversitesi Ankara, Türkiye
2001 – University of Oxford
2002 – Friedrich-Schiller University of Jena, Almanya
2016 – Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İstanbul, Türkiye

Ödülleri :
1957 – “Vogt Ödülü”-İsviçre Oftalmolojik Topluluğu
1968 – Tıp Bilimleri İsviçre Akademisi Robert-Bing-Ödülü
1976 – İsviçre Federasyonu Marcel-Benoit-Ödülü
1980 – “Yılın Sinir Cerrahı” Ödülü
1981 – Uluslararası Mikrocerrahi Derneği, Sidney, Astralia Pioneer Microsurgeon Ödülü
1988 – Universita di Napoli e della Compagna Napoli, İtalya Şeref Madalyası
1992 – Türkiye Cumhuriyeti Tıp Ödülü
1997 – Nöroşirürji Dernekleri Dünya Federasyonu Altın Madalya
1998 – Değerli Fakültesi Öğretim Üyesi, Tıp Bilimleri University of Arkansas
1998 – Brezilyalı Nöroşirürji Derneği tarafından “Yüzyılın beyin cerrahı” olarak onurlandırıldı
1999 – Onur Nörolojik Cerrahlar Madalyası Avrupa Birliği
1999 – Nörolojik Cerrahlar Yıllık Toplantısı Kongresi’nde Nurosurgery dergisi tarafından “Yüzyılın Nöroşirurji Kullanıcı Adam” olarak onurlandırıldı
2000 – Fedor Krause Madalyası, Alman Nöroşirürji Derneği
2000 – Amerikan Cerrahlar Koleji 2000 Onur Bursu
2000 – Türkiye Cumhuriyeti Üstün Hizmet Madalyası
2000 – Türk Bilimler Akademisi 2000 Ödülü
2002 – Uluslararası Francesco Durante Ödülü, İtalya
2002 – Milli Egemenlik Onur Ödülü
2005 – Milli Egemenlik Onur Ödülü (İkinci defa)
2006 – Tassa Türkis-American scientists and scholar assucistiu annual Conference Drexel University Philadelphia
2007 – Independence Medal of the First Order of United Arab Emirates
2008 – Türkiye Büyük Millet Meclisi Ödülü

Kaynak:Bilgisayfam.net

bestnich altyazılı porno porno nulled script