Vladimir Ilyich Lenin Kimdir? Evi nerede? Nerede oturuyor?

Vladimir Ilyich Lenin kimdir?, Vladimir Ilyich Lenin kaç yaşında?, Vladimir Ilyich Lenin evi nerede?, Vladimir Ilyich Lenin nerelidir? Vladimir Ilyich Lenin ev adresi?, Vladimir Ilyich Lenin kaç yaşında?, Vladimir Ilyich Lenin nerede oturuyor?, Vladimir Ilyich Lenin nerede yaşıyor? gibi sorularınızı yanıtlamak için Vladimir Ilyich Lenin hakkında ayrıntılı bir biyografi sayfasını siz değerli okurlarımız için bir araya getirdik. 22.Nisan.187021.Ocak.1924 senesinde doğan Vladimir Ilyich Lenin şu an için 54 yaşında ve Boğa burcundandır. Vladimir Ilyich Lenin doğum yeri ise Simbirsk, Tataristan CumhuriyetiGorki, Sovyet Rusya olarak bilinmektedir. Meslek yaşamını ise Devlet Başkanı olarak devam ettirmektedir.

Vladimir Ilyich Lenin Kimdir? – Vladimir Ilyich Lenin Evi Nerede? – Vladimir Ilyich Lenin Nerede Oturuyor?

Vladimir Ilyich Lenin Kimdir?, evi nerede?

1917 Sovyet Devrimi’nin önderi olan Vladimir Ilyich Lenin, Marksist düşünce ve siyaset adamıdır. Ekim Devrimi‘ne öncülük etmiş ve yeni sovyet devletinin temellerini atmıştır. Marx sonrası dönemin en büyük Sosyalist düşünürlerinden biri kabul edilir.

Vladimir Ilyich Lenin, 22 Nisan1870‘de Çarlık Rusyası zamanında adı Simbirsk olan, Ulyanovsk’ta dünyaya geldi. Babası İlya Nikolayeviç Ulyanov, demokratik ve özgür eğitim için mücadele veren bir devlet memuruydu; annesi Maria Aleksandrovna Ulyanov ise yine aynı biçimde demokrasi için savaşan biriydi. Bu orta halli öğretmen ailesinin altı çocuğundan ikincisi olan Lenin’nin etnik yapısı farklılık göstermekteydi. Atalarının soyu, Rus, Kalmuk, İsveçli hatta Alman Yahudiliğine kadar gidiyordu.

1886 senesinde babasını beyin kanamasından kaybettikten kısa bir süre sonra, Mayıs 1887‘de büyük ağabeyi Aleksandr Ulyanov, Rus Çarı III. Aleksandr‘ın ölümüne neden olan bir suikaste katılması sebebiyle asılarak idam edildi. Kız kardeşi Anna da, aynı sebepten Karzan yakınlarındaki Kokuchkino kasabasına sürgüne gönderildi. Bu Ulyanov ailesinin parçalanmasına sebep oldu. Lenin’nin daha genç yaşında böyle bir trajedi yaşaması ilerideki yaşamını çok etkiledi.

Ağabeyini kaybettiği yıl liseden mezun olan Lenin, Kazan Üniversitesi‘ne girdi. Üniversiteye başlamasından kısa süre sonra da Rus Devrimini destekleyen bir öğrenci örgütüne katıldı. 18881889 senelerı içerisinde hukuk eğitimi devam ederken öte yandan da erken dönem Rus Edebiyatı hususunda kendini geliştiriyordu. Üniversite senelerında Latince ve Yunanca’nın yanında, Almanca, Fransızca ve İngilizce de öğrendi, Karl Marx’ın “Das Kapital” adlı eserini okudu. Ardından 1892 senesinde hukuk alanında diplomasını aldı. Mezuniyetinin sonrasında Volga Nehri’nin yakınlarında bir Tatar köyü olan Samara’da bir süre avukatlık yaptı. 1893 senesinde St. Petersburg’a yerleşerek Marksist gruplara katıldı.

Rus devrimine yardımcı olabilecek bireylerle görüşmke üzere Avrupa’ya kısa seyahatler yaptı. 1895 senesinin başlarında “Rabochye Delo” adlı bir illegal gazetenin yayına girmesi için çalışıyordu. Ancak 7 Aralık1895‘te tutuklandı. 14 ay hapis yattıktan sonra Sibirya’daki Shushenskoye köyüne sürgüne gönderildi. Adından 1898‘in Temmuz ayında kendisi gibi bir devrimci olan Nadejda Krupskaya ile evlendi. Nisan 1899‘da “Rusya’da Kapitalizmin Gelişmesi-Geniş Çaplı Sanayi İçin Bir İçpazarın Oluşma Süreci” yayımlandı. Sürgünde iken Julius Martov ile birlikte “Iskra” gazetesini kurdu. Devrim hareketi için yazdığı kitaplarda ve makalelerde “Lenin” ismini kullanmaya başladı.

1900 senesinde cezasının sona ermesinden sonra Pskov’a yerleşti. Rusya’da ve Avrupa’da bir çok seyahat yaptı. Londra, Zürih, Cenevre, Münih, Prag ve Manchester gibi şehirlerde bir süre bulundu. Ardından Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi’nde aktif görev almaya başladı. 1903 senesinde “Ne yapmalı” adlı kitabının etkisiyle parti içinde bölünmeler başladı. Bu kitap Rusya için bir dönüm noktası oldu. Kitap, işçiler içerisinde yayılmaya başladı ve Rusya’da sosyolist devrimin temelleri atıldı. Kitabın yayına girdiği yıl önce Londra’da daha sonra Genevre’de parti konferansları düzenledi. Bu bölünmeden dolayı “Iskra”dan ayrıldı. 1903 senesinde partinin ikinci genel kongresinde Menşevikler ile Bolşevikler içindeki anlaşmazlık arttı. Lenin, partide Bolşeviklere önderlik etti. 1905 senesinde “Vyperod” adlı yeni bir gazete yayınlamaya başladı.

22 Haziran1905‘te, St. Petersburg’da yaşanan “Kanlı Pazar” olayı Rus devrim hareketinin bir anda hızlanmasına sebep oldu. Çar II. Nikolay‘ın kuvvetlerini, hakları için yürüyüş yapan işçilerin üzerine göndermesi büyük bir katliama yol açtı. Bu olay Çarlık rejiminin yıkılması için bahane teşkil etti.

1906 senesinde Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi’nin önderi konumuna geldi. Ancak güvenliğinden endişe ettiği için Finlandiya’ya gitti. Partinin beşinci genel kongresinde başkan olarak tekrar Lenin’nin seçilmesi yerini sağlamlaştırmasını sağladı. 1908 yılına gelindiğinde “Materyalizm ve Ampiryokritisizm” adlı çalışmasını yayımladı. Çalışmalarına Avrupa‘da devam eden Lenin, 1912 senesinde Prag’da parti konferansı düzenledi. Aynı yıl Bolşevikler kendilerine özel partilerini kurdular.

1914 senesinin Ağustos ayında Almanya, Rusya‘ya karşı savaş açtığını ilan etti. Böylelikle I. Dünya Savaşı‘na Çarlık Rusya’sı da girmiş oluyordu. Bu olay üzerine Lenin, Rusya’dan ayrıldı ve Bern’e gitti. öte yandan savaş karşıtı çalışmalarını devam ettirirken diğer yandan 1916 senesinde “Emperyalizm, Kapitalizmin En Yüksek Noktası” adlı kitabını yayımladı. 1915 senesinde Zimmerwald Konferansı‘nı düzenledi. Burada önder konumunu yükseltmişti. Lenin’nin sevgilisi olduğu söylenen Inessa Armand gibi Rusya’yı terk edip Paris’e yerleşen ve sürgün hayatı yaşayan diğer Bolşeviklerle birleşti. Emperyalist bir düşünce ile çıkmış I. Dünya Savaşı‘na destek veren Avrupalı Sosyal-Demokrat Partiler, Lenin’nin inancını kırmıştı. Avrupa’da Sosyalizmin daha hızlı yayılacağına inanıyordu. Bu olaylar Lenin’nin İkinci Enternasyonal’den ayrılmasına sebep oldu.

Bütün bunlar olurken I. Dünya Savaşı sebebiyle İsviçre‘den çıkamıyordu. 1917 senesinde Şubat Devrimi‘nden sonra Çar II. Nikolay‘ın devrilmesinden sonra Rusya‘ya dönme girişimleri hüsranla sonuçlanıyordu. İsviçreli komünist Fritz Platten, Lenin ve yandaşlarının Rusya‘ya dönebilmeleri için Almanya ile anlaşmaya vardı. Almanya‘dan sonra İsveç‘e geçen Lenin’nin İskandinavya’ya olan yolculuğu Otto Grilund ve Ture Nerman tarafından ayarlanmıştı.

Lenin, 1917‘nin Nisan ayında Petrograd’a vardı ve hemen arkasından “Nisan Tezleri“ni yayımladı. Bu son yayını ile Bolşeviklerin önderi konumu sağlamlaştı. ülkeden uzak kalması sebebiyle Bolşeviklere muhalefet artmıştı. Hatta Lenin’nin Almanya’dan destek aldığı bile ortaya atılmıştı. Bu iddialara yanıt vermek için 17 Temmuz1917‘de Lev Troçki, Lenin’i savunan bir konuşma yaptı.

Temmuz ayında yaşanan başarısız bir Bolşevik ayaklanmasından sonra güvenliği sebebiyle Finlandiya‘ya gitti. fakat kısa bir süre sonra devrim hareketine devam etmek için gizlice Petrograd’a döndü. 24 Ekim1917‘de Ekim Devrimi‘nde Kışlık Saray, Lenin ve adamları tarafından ele geçirildi. Böylelikle Çarlık yıkılmış ve Bolşevikler iktidarı ele geçirmiş oldu. Gerçekleşen sosyalist devrim, Sovyetler Birliği‘nin kurulmasıyla neticelendi. 19221228 senelerı içerisinde hazırlanan 5 yıllık kalkınma planı Sovyet rejiminin oturmasını sağladı. Bolşevik İhtilali’nin I. Dünya Savaşı‘na etkileri de büyük oldu. İhtilal sonrası Rusya gibi büyük bir gücün itilaf devletlerinden ayrılması savaşın dengelerini altüst etmiştir.

Lenin, 8 Kasım’da Rus Sovyet Kongresi tarafından hükümet başkanı derecesinde olan “Halk Komiserleri Konsey Başkanı” seçildi. Bu sırada I. Dünya Savaşı devam ediyorydi. Almanların doğuya doğru devamlı ilerlemeleri ve Rus sınırını geçmeleri üzerine Almanya ile 3 Mart1918‘de Brest-Litovsk Antlaşması‘nı imzaladı. Ancak bu antlaşma neticesinde Rusya batıda büyük toprak kayıpları yaşadı. Bolşevikler 19 Ocak’ta yapılan seçimleri kaybedince, partinin organı olan “Kızıl Muhafızları” tercih ederek oturumu kapattırdılar. Bolşevik muhalefetlerini bu tarihten sonra sürgün bekliyordu. Artan karmaşa ortamında iç savaş çıkma durumuna gelindi.

Ancak Bolşeviklerin, Sosyalist Devrimci Parti’nin sol kanadı ile birlikte koalisyon kurması ortamı biraz yumuşattı. Muhaliflerin en karşı oldukları konu Almanya ile imzalanan Brest-Litovsk Antlaşması idi. Başka partiler ile birleşen devrimciler Bolşevik hükümetini devirme planları kuruyorlardı. Lenin’nin bu duruma tepkisi büyük oldu. Muhalif partilerin yöneticileri ve üyelerinin kimi hapsedildi kimi ise sürgüne gönderildi.

Bolşevik hükümetini karşı devrimcilerden korumak maksadıyla “Çeka” adı verilen gizli polis teşkilatı kuruldu. 1918 senesinde Yekaterinburg’da ilerleyen muhaliflerin idaresindeki “Beyaz Ordu” devrik Çar II. Nikolay‘ı ele geçirmeyi planlıyorlardı. Merkezi komite üyesi Yakov Sverdlov, çarın yaşamını kaybettirülmesi gerektiğini savunmuştu.

14 Ocak1918‘de Petrograd’da Sosyalist Devrimci Parti üyesi Fanya Kaplan, Lenin’e suikast girişiminde bulundu. Bu Lenin’e karşı gerçekleştirilen ilk suikast girişimi değildi. Sosyalist Devrimci Parti ve muhalifler tarafından suikast planları çok fazla gündeme gelmekteydi. Ancak Fanya Kapla’nın girişimi Lenin’nin yaşamının en fazla riske girdiği suikast girişimi oldu. Açılan ateş sonucu kurşunlardan ikisi omuzuna, biri akciğerine isabet eden lenin, daha sonra iyileşmesine rağmen bu izleri hep taşıdı.

Bolşevikler, ihitilalden sonra kanlı bir halde iktidarda kalmayı sağlıyorlardı. Komünist rejime karşı olanlar ve devrim karşıtı gösterilenler hükümete karşı eylemde bulundukları gerekçesiyle ağır biçimde cezalandırılıyorlardı. Bu olaya “Kızıl Dehşet” denilmişti. Bu olaylarda rejimin savunucusu ve uygulayıcısı “Çeka” oluyordu.

1919 senesinin Mart ayında Lenin ve diğer Bolşevikler diğer ülkelerden gelen Sosyalistler ile “Komünist Enternasyonal“i kurdu. Artık komünist rejim oturmuş hatta Bolşevik partisi önce “Rusya Komünist Partisi” sonrasında da “Sovyetler Birliği Komünist Partisi” adını almıştı.

Bir yandan Rusya‘da iç savaş devam ediyorydi. Devrimcilerin idaresindeki “Kızıl Ordu” ve karşı devrimin idaresindeki “Beyaz Ordu” içerisinde çatışmalar hızla sürüyordu. Leon Troçki tarafından yönetilen “Kızıl Ordu” 1920 senesinde “Beyaz Ordu”yu mağlup ederek iç savaşın son bulmasını sağladı. Ancak bu olaylar rejimin sert ve tutucu olmasına neden olmuştu.

İç savaşın son bulmasında sonra Lenin, devrimi artık batıya yaymak gerektiğine ve inanıyordu. O dönem bağımsızlığını yeni kazanmış olan Polonya Cumhuriyeti 18. yüzyılın sonlarına doğru Rusya tarafından ilhak edilen doğu topraklarını kontrol altına almaya başlayınca, bu bölgelerin kontrolü hususunda Bolşevik hükümetiyle yüz yüze geldi Çatışmalar 1919 senesinde Polonya-Sovyet Savaşı‘na sebep oldu. Almanya’da devrimin sürmesini Lenin, bir fırsat olarak gördü. Rus Devrimi ile Alman Devrimi’nin komünist destekçilerini birbirine bağlamak için Kızıl Ordu’nun, arada kalan Polonya‘yı sıçrama tahtası olarak kullanıp hem Almanya‘ya hem de Batı Avrupa’daki diğer komünist hareketlere yardıma gitmesi gerektiğini düşünüyordu. Ancak Sovyet Rusya’nın Polonya-Sovyet Savaşı’nda yenilmesi üzerine bu planlar suya düştü.

Lenin, 1917 senesinde yaptığı bir konuşmada emperyalist ve kapitalist güçlerin egemenliği altındaki devletlerin biran önce birlik olması gerektiğini söylemişti. Ancak bu ilkenin uygulanmasında ve istediği koşullarda bir birliğin yaratılmasında başarı sağlayamamıştır. 19201921 senelerında, altı ulusal cumhuriyet Ukrayna, Beyaz Rusya, Gürcistan, Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya Fedarasyonu içindeki ilişkiler açık biçimde tamamlanmış değildi. Lenin bu birliğin sosyalist, enternasyonalist ilkelere uygun biçimde belirlenmesini istiyordu.

Gürcistan’ın birliğe katılım koşullarının müzakere edildiği zamanda, iç savaş esnasında da orada görev almış olan Josef Stalin ve Ordzhonikidze‘nin bağımsızlık yanlısı Gürcistan Komünist Partisi’ne uyguladığı baskıları geç de olsa farkederek engellemeye çalışmıştı. Gürcistan meselesi ile alakalı Lev Troçki‘ye ve Josef Stalin‘in hazırladığı ve yalnızca Ermenistan ve Azerbaycan’ın kabul ettiği Özerkleştirme Tasarısı’nın düzeltilmesi için de Kamenev’e “Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin Kuruluşuyla İlgili Tasarı” isimli mektubu yazmıştır. Sovyet projesinin Rusya Fedarasyonu’na katılma şekilinde değil, eşit cumhuriyetlerin birleşmesi şekilinde olması gerektiğini vurgulamıştır. Bu biçimde bir birliğin amacının diğer ulusların kapitalist emperyalizmden muhafaza edilmesina da hizmet edeceği öngörülmüştür.

1921 senesindeki kıtlığın başlaması ve uzun süren iç savaş sebebiyle ülke harap düşmüştü. En büyüğü Tambov isyanı olan bir çok köylü ayaklanması oldu. 1921 Mart’ında Kronstadt’da denizcilerin isyanı üzerine Lenin, savaş komünizmi politikasını sanayii ve özellikle tarımı yeniden yapılandırmak için “Yeni Ekonomi Politikası“nı düzenledi. Bu yeni politika, politik ve ekonomik gerçekliklerin tanınması üzerine inşa edilmiş ve aslında sosyalist idealden taktiksel bir geri dönüştü.

Lenin, 1922 senesinin Mayıs ayında geçirdiği suikast girişimlerinin ve savaşın gerginliği sebebiyle ilk defa felç geçirdi. Sağ tarafı felçli kalan Lenin’nin aktif siyaset hayatı son buldu. Aynı yıl Aralık ayında geçirdiği ikinci felçten sonra durumu daha da ağırlaştı. 1923 senesinde ise konuşma kabiliyetini kaybetti ve yatağa bağımlı duruma geldi. 1922 Nisan ayından beri partideki tüm yetkileri bıraktı ve eşine “Lenin’nin Vasiyeti” olarak adlandırılan yazılarını yazdırdı. Grigori Zinoviyev, Lev Kamenev, Nikolay Buharin ve Josef Stalin‘i eleştirdiği bu vasiyette, merkez komitenin bu bireylere dikkat etmesi gerektiğini yazdırmıştı. Ancak bu bireyler yaşamının son senelerında Lenin’nin ruh sağlığınin yerinde olmadığını iddia ederek, bu mektuplara güvenilmeyeceğini dile getirdiler.

Vladimir Ilyich Lenin, 21 Ocak1924‘de 53 yaşında iken Gorki‘de vefat etti. Ölüm sebebi olarak felç gösterildi. Ancak ölüm raporunda lenin’nin tüm doktorları bunu doğrulamadı. O zaman alınan bir kararla cesedi mumyalanacağından oldukça önemli otopsi yapılamadı. Öldükten sonra cesedi mumyalanarak Moskova‘da Kızıl Meydan‘da “Lenin Mozolesi‘ne konuldu.

ESERLERİ:

Nereden Başlamalı – 1901
Ne Yapmalı? – 1902
Devrimci Maceracılık – 1902
Bir Yoldaşa Mektup – 1902
Bir Adım İleri, İki Adım Geri – 1904
İki Taktik (Demokratik Devrimde Sosyal-Demokrasinin İki Taktiği) – 1905
Parti Örgütü ve Parti Edebiyatı – 1905
Sosyalizm ve Din – 1905
Moskova Ayaklanmasından Alınacak Dersler – 1906
Gerilla Savaşı – 1906
Materyalizm ve Ampiryokritisizm – 1908
Proletarya Partisinin Din Konusundaki Tutumu – 1909
Rusya’da Parti-İçi Savaşımın Tarihsel Anlamı – 1910
Avrupa İşçi Hareketi İçindeki Ayrılıklar – 1910
Marksizmin Tarihsel Gelişmesinin Bazı Özellikleri – 1910
Bir Yasalcı ile Bir Tasfiyecilik-Karşıtı Arasında Konuşma – 1911
Rus Sosyal-Demokrat Hareketi İçindeki Reformculuk – 1911
İşçi Sınıfı ve Yeni-Maltusçuluk – 1913
Ulusal Sorun Üzerine Tezler – 1913
“Kültürde” Ulusal Özerklik – 1913
İncelmiş Bir Ulusalcılıkla İşçilerin Yozlaştırılması – 1914
Ölü Şovenizm, Yaşayan Sosyalizm – 1914
Karl Marx – 1915
Friedrich Engels – 1895
Diyalektik Sorun Üzerine – 1915
Sosyalizm ve Savaş – 1915
Sosyal-Şovenistlerin Safsataları – 1915
Platonik Enternasyonalizmin Çöküşü – 1915
Avrupa Birleşik Devletleri Sloganı Üzerine – 1915
Devrimci Proletarya ve Ulusların Kendi Kaderlerini Tayin Hakkı – 1915
Ulusların Kaderlerini Tayin Hakkı – 1914
RSDİP’nin Ulusal Programı – 1913
Ulusal Sorun Üzerine Eleştirici Notlar – 1913
Ulusların Kendi Kaderlerini Tayin Etme Hakkı – 1914
Büyük-Rus Ulusal Gururu Üzerine – 1914
Ulusal Politika Üzerine – 1914
Sosyalist Devrim ve Ulusların Kaderlerini Tayin Hakkı (Tezler) – 1916
Ulusların Kaderlerini Tayin Hakkı Üzerine Bir Tartışmanın Özeti – 1916
Ulusal Sorun Üzerine Söylev – 1917
Ulusal Sorun ve Sömürgeler Sorunu Üzerine Tezlerin İlk Tasarısı – 1920
Uluslar ve Sömürgeler Komisyonunun Raporu – 1920
“Özerkleştirme” Üzerine Notlar – 1922
Alman Şovenizmi ile Alman-Olmayan Şovenizm – 1916
Emperyalizm, Kapitalizmin En Yüksek Aşaması – 1916
Proletarya Devriminin Askeri Programı – 1916
Emperyalizm ve Sosyalizmdeki Bölünme – 1916
Marksizmin Bir Karikatürü ve Emperyalist Ekonomizm – 1916
Nisan Tezleri – 1917
Marksizm ve Ayaklanma – 1917
Devlet ve Devrim – 1917
Kâhince Sözler – 1918
Proletarya Devrimi ve Dönek Kautsky – 1918
Oportünizm ve İkinci Enternasyonalin Çöküşü – 1915
II. Enternasyonalin İflası (Batkısı) – 1915
Kurucu Meclis Üzerine Tezler – 1917
Vandervelde’in Devlet Üzerine Yeni Bir Kitabı – 1918
Proleter Devrim ve Dönek Kautsky – 1918
Devlet – 1919
Üçüncü Enternasyonal ve Tarihteki Yeri – 1919
Proletarya Diktatörlüğü Döneminde Ekonomi-Politika – 1919
Ulusal ve Sömürgeler Sorunu Üzerine Tezler – 1920
“Sol” Komünizm: Bir Çocukluk Hastalığı – 1920
Az Olsun, Temiz Olsun
Marx-Engels-Marksizm
Ulusal Sorun ve Ulusal Kurtuluş Savaşları
Burjuva Demokrasisi ve Proletarya Diktatörlüğü
Rusya’da Kapitalizmin Gelişmesi – 1899

Kaynak:Bilgisayfam.net

bestnich altyazılı porno porno nulled script