İsmet Özel Kimdir? Evi nerede? Nerede oturuyor?

İsmet Özel kimdir?, İsmet Özel kaç yaşında?, İsmet Özel evi nerede?, İsmet Özel nerelidir? İsmet Özel ev adresi?, İsmet Özel kaç yaşında?, İsmet Özel nerede oturuyor?, İsmet Özel nerede yaşıyor? gibi sorularınızı yanıtlamak için İsmet Özel hakkında ayrıntılı bir biyografi sayfasını siz değerli okurlarımız için bir araya getirdik. 19.Eylül.1944 senesinde doğan İsmet Özel şu an için 77 yaşında ve Başak burcundandır. İsmet Özel doğum yeri ise Kayseri olarak bilinmektedir. Meslek yaşamını ise ŞairYazar olarak devam ettirmektedir.

İsmet Özel Kimdir? – İsmet Özel Evi Nerede? – İsmet Özel Nerede Oturuyor?

İsmet Özel Kimdir?, evi nerede?

İsmet Özel, 19 Eylül 1944 tarihinde Aydın, Sökeli polis memuru Ahmet Özel ile Sıdıka Özel Hanım’ın altı çocuklarından en küçüğü olarak Kayseri’de doğmuştur. Çocukluğu Kastamonu’da geçti. 1955 senesinde Abdülhak Hamit Tarhan İlkokulundan mezun oldu. O yıl babası tayin olarak Çankırı’ya taşındılar. Ailenin Çankırı’ya taşındığı yıl babası emekli oldu. Ortaokula Çankırı Lisesinin orta kısmında başladı. Çankırı’da dört yıl kalan Özel ailesi daha sonra Ankara’ya taşındı. Lise bir diğeride Çankırı’da okuyan İsmet Özel, Ankara’da Gazi Lisesine başladı. Lise sonda matematik dersinden kaldı ve bir yıl gecikerek mezun oldu.

Evin en küçük çocuğu olması kendisine bir çok avantaj sağlamıştır. Bunların başında kendisinden büyük olan ağabey ve ablalarının kitaplarını, bir diğer ağabeyinin resim malzemelerini elinin altında bulabilmesi gelir. Kitaplara ve resim malzemelerine rahatça ulaşabilmesi, serbestçe kullanabilmesi çocukluğundan beri sanat evrenine girmede ona büyük bir imkân sunmuştur.

İsmet Özel’in resme çocuk yaşta başlayan ilgisi, resim öğretmeni ağabeyi Ali Rıza aracılığıyladir. Diğer ağabeyi Şükrü ise, güncel siyasi dergi ve kitapları eve getirerek İsmet Özel’e hemen hemen dikte ettirircesine okutturmuştur.

İsmet Özel, ilk şiir denemelerini de Kastamonu’da yapar. Kendi anlatımına göre şiir yazmaya ilkokul üçüncü sınıfta başlamıştır. Bunu “Çocukluğum Kastamonu’da geçti. Ankara’da çıkan bir çocuk dergisine yazdıklarımdan birini yollamıştım. Konusu kıştı.” şeklinde dile getirir.

Kış
Kış geldi, kar yağdı
Her yere soğuk saldı
İki taraf olsak
Kar topu oynasak
Yaz gitti, güz gitti
Yine geldi kış baba

İsmet Özel, çocukluk senelerında Maksim Gorki’nin kitaplarından, Amerikalı yazar Frank Morrison Spillane’in (Mickey Spillane) yazdığı “Mike Hammer” serisinin Kemal Tahir tarafından Türkçeye çevrilen Mayk Hammer’in maceralarına dek eline geçen hemen her kitabı okudu. Çankırı Lisesi’nde okurken Ataol Behramoğlu ile bu okuldan arkadaş oldu. O senelerdaki İsmet Özel’i Ataol Behramoğlu şöyle anlatır: “…Koyu renk takım elbisesi içinde Nat King Cole özentili bir sesle, kısık gözler, meydan okumasına küstah ve erotik bir gülüşle İngilizce şarkı söyleyen…”

İsmet Özel o senelerda şiir yazmaktadır. Bu zamanında liseler içerisinde yapılan bir şiir yarışmasına katılır ve derece alır. Ardından Gittikleri Ankara’da liseyi Ankara Gazi Lisesi’nde 1962 senesinde tamamlarken şiire daha fazla yöneldi. İsmet Özel birkaç şiirini Ankara Hukuk Fakültesi’nde okuyan Aysel ablasına vererek, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Rus Dili ve Edebiyatı bölümünde okuyan Ataol Behramoğlu’na ulaştırmasını ister.

Ankara Gazi Lisesi’nden 1962 senesinde mezun olur olmaz Siyasal Bilgiler Fakültesi’ne kayıt yaptırdı. Birinci ve ikinci sınıfları ikişer yıl okudu. Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden, özel poblemleri yüzünden okulu bitiremeden ayrıldı ve 1967 senesinde er olarak askere gitmek zorunda kaldı. Askerliğini bir onbaşı olarak Sivas, Konya, Elazığ ve Muş’ta 1969 senesinde bitirdi.

1971-1972 senelerında, Hacettepe Üniversitesine girmeden önce, bir eczanede kalfa olarak çalıştı. 1972 senesinde Hacettepe Üniversitesi Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümüne girdi. 1977 senesinde mezun oldu.

Ekim 1975 – 18 Nisan 1977 tarihleri içerisinde Ticaret Bakanlığı’nda memur olarak çalıştı. Yeni Devir’de çalışmaya başlamadan önce Ticaret Bakanlığındaki memuriyetinden istifa etti. 1977-1979 ve 1981-1982 senelerı içerisinde Yeni Devir’de gazete yazarlığı yaptı. Yeni Devir’le başlayan yazı hayatı değişik aralıklarla Millî Gazete ve Yeni Şafak gazeteleriyle Gerçek Hayat dergisinde sürdü.

Fakültede yaptığı siyasal içerikli konuşmalarla hemen dikkat çeker. Çok geçmeden fikir kulübüne davet edilir. Önce yönetim kuruluna, sonrasında genel sekreterliğe ve asbaşkanlığa getirilir. Sonradan Dev-Genç olarak anılacak olan Devrimci Gençlik Federasyonları’na dönüşen Fikir Kulüpleri Federasyonu’nun kurulmasında etkin rol oynar. Hatta Fikir Kulüpleri Federasyonu’nun marşını yazar. Aynı siyasi görüşten dostlarıyla birlikte çıkardıkları Dönüşüm Dergisi’nin hazırlanmasında, caddelerde satılmasında etkinlik gösterir.

7 Aralık 1963 tarihinde Türkiye İşçi Partisi’ne üye oldu. Partide çeşitli siyasi faaliyetlerde bulundu, fakat yine de siyasetle çok aktif bir halde ilgilendiği, çeşitli kulislere giriştiği görülmez. Ataol Behramoğlu, Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğrencisi, İşçi Partisi Üyesi İsmet Özel’in portresini şu cümlelerle tanımlar: “Yoksulluk ve tutumluluk, kibir derecesinde bir kendini koruma endişesı, bu niteliklerle pek de ilintisiz sayılamayacak bir gösterişçilik, bence İsmet Özel’in değişmeyen bazı kişisel özellikleri ola gelmiştir.”

İlk şiiri Yorgun Eylül, 1963 senesinde Yelken Dergisi’nde çıktı. Ardından Türk Dili, Devinim 60, Dönem, Şiir Sanatı, Papirüs, Yeni Dergi, Halkın Dostları gibi dergilerde şiirleri çıktı.

İsmet Özel, 1964 senesinde Bakırköy Halkevi’nin gerçekleştirdiği şiir yarışmasına katıldı ve üçüncülük ödülünü aldı.

1966 senesinde ilk şiir kitabı Geceleyin Bir Koşu yayınlandı. Kitapta, bireysel söyleyiş en belirgin özellik olarak göze çarpmaktadır. Kendi benini merkez alan bu şiirlerde, ergenlik sıkıntıları, cinsel tatminsizlik, kendini ve bedenini horlayış, agresif tavır en belirgin özelliklerdendir.

1969 yılı askerlik görevinden döndükten sonra, Halkın Dostları dergisinin hazırlık çalışmalarıyla geçti. 1970 senesinde Ataol Behramoğlu‘yla birlikte Halkın Dostları adlı bir dergi çıkarmaya başladı. Derginin İstanbul merkezli olmasına karar verildiği için Ankara’dan İstanbul’a taşındı. Burada, geçimini temin için Artel Yayın Şirketi adlı bir kuruluşta kısa bir süre çalıştı. İlk şiirlerinde İkinci Yeni’nin Türk şiirine getirdiği yeniliklerden, özellikle mısra yapısı ve imge tekniğinden yararlanmış olmasına rağmen, bu dergide Gerici Sanata Hücum çıkışı ile İkinci Yeni şiir hareketine karşı bir tavır başlatır. İlk iki sayısı İstanbul’da çıkan Halkın Dostları üçüncü sayısından beri (Mayıs 1970) Ankara’ya taşındı. Nisan 1970’te Ankara’ya dönen İsmet Özel, Türkiye İnşaat Mühendisleri Odasında işe başladı. 12 Mart 1971 darbesiyle birlikte bu dergi Sıkıyönetim Komutanlığı tarafından kapatıldı.

İsmet Özel, Sezai Karakoç’un belli aralıklarla çıkardığı Diriliş Dergisi’nde Amentü şiirini yayınlamasıyla, daha ilk şiirlerinden beri başlayan arayış ve sorgulama sürecine bir yanıt bulduğu kanaatine varmıştır. Bu zihinsel sorgulama sürecinde, sosyalist düşüncelerden vazgeçmiş ve İslami dünya görüşüne bağlanmıştır. Bu zamanda yazdığı şiirleri, 1975’te üçüncü şiir kitabı olan Cinayetler Kitabı adlı eserinde bir araya getirmiştir.

Turgut Uyar, Cemal Süreya, Edip Cansever, Ece Ayhan, Behçet Necatigil gibi Türk şiirinin mühim şairleri tarafından şiirinden övgüyle söz edildi. 1977 senesinde Yeni Devir gazetesinde köşe yazarlığına başladı. Yeni Devir’de çalışmaya başlayan İsmet Özel, 1979 senesinde buradaki işinden de ayrıldı. 1979-1981 arası işsiz kaldı. 1981 senesinde Kültür Bakanlığı İstanbul Devlet Konservatuarında Fransızca okutmanı olarak çalışmaya başladı. 18 yıl Devlet Konservatuvarı’nda Fransızca okutmanlığı yaptı. Adı daha sonra Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuarı olarak değiştirilen bu kurumdan 1998 senesinde emekli oldu.

Akabinde Bilgi Üniversitesinde klasik ve modern şiir dersleri vermeye başladı. 1984 senesinde dördüncü şiir kitabı Cellâdıma Gülümserken’i çıkardı.

İsmet Özel, 15 Ocak 1976 tarihinde Hacettepe Üniversitesi’nde Fransız Dili ve Edebiyatı bölümünden sınıf arkadaşı Necla Aslanoğlu ile evlendi. Hasan Sacit (1976), Oruç (1978), Esma Bike (1983) ve Hesna Begüm (1986) adında dört çocuğu oldu.

1978 senesinde kaleme aldığı Üç Mesele (Teknik, Medeniyet, Yabancılaşma) en mühim kitaplarından biridir.

Fransızca dışında, İngilizce, Almanca, İspanyolca ve İtalyanca da bilen İsmet Özel tercümelere de yönelmiş, bir çok kitabı dilimize çevirmiştir.

İsmet Özel’in entelektüel yaşamının ilk dönemi sosyalist evresidir, o zamanda fikir üretirken bulunduğu grup içinde çatışmaya girer ve onlardan ayrılır, uzun süre İslami kesim içinde fikir ve aksiyon adamlığı yapar, bir gün onlarla da düşüncesi çakışma ve çatışmaya girer. Onlardan da ayrılır. İsmet Özel, 4 Ağustos tarihli Milli Gazete’de bi hayli sert bir yazı yayınlar. İslami camianın kendisini anlamadığını, kendisini anlamayanların bulunduğu yerden başka yere gideceğini belirtir. Gideceği yer, nev-i kişiyina münhasır yeni bir Türk milletçiliğidir. Halen milliyetçiliğin en uç yorumuna dayalı İslamcılık-Türkçülük ekseninde bir düşünce tesis etmeye çalışmaktadır. Kurucusu ve yöneticisi olarak çalıştığı Türk İstiklal Marşı Derneği’ndeki faaliyet ve söylemleriyle, iç dünyasında çok keskin değişimlerin olduğu görülmektedir.

1980 senesinde Yeryüzü Yayınlarının yönetmenliğini üstlendi. 1988-1994 senelerı içerisinde Çıdam Yayınlarını kurdu ve yönetti. Kanal 7 televizyonunda haftada bir yayımlanan, İsmail Kara’nın sunduğu, “İsmet Özel’le Başbaşa” adlı programda entelektüel gündeme ilişkin görüşlerini anlattı. İsmail Kara’yla yapılan bu program, 22 Ocak 1995 tarihinde başlayıp 26 Eylül 1997 tarihinde bitti.

2007 senesinde kurulan İstiklal Marşı Derneği’nin kurucusudur. İstiklal Marşı Derneği fahri genel başkanıdır.

İsmet Özel, Bilgi Üniversitesi’nde ders vermektedir.

Ödülleri:
Taşları Yemek Yasak adlı kitabıyla Türkiye Yazarlar Birliği Deneme Ödülünü (1985) ve 16-20 Eylül 1991 tarihleri içerisinde yapılan XII. Dünya Şairler Kongresince verilen Uluslararası Yunus Emre Ödülünü kazandı. Şilili şair Gabriela Mistreal’ın Nobel Edebiyat Ödülünü alışı münasebetiyle her sene bir ülkeden bir şaire verilen “Gabriela Mistreal Nişanı” ödülüne, ödülün ellinci senesinde Türkiye’den İsmet Özel lâyık görüldü (1996). 2005 senesinde Türkiye Yazarlar Birliği “Üstün Hizmet Ödülü”nü aldı.

Kitapları :
– Üç Mesele
– Zor Zamanda Konuşmak
– Taşları Yemek Yasak
– Bakanlar ve Görenler
– Faydasız Yazılar
– İrtica Elden Gidiyor
– Surat Asmak Hakkımız
– Tehdit Değil Teklif
– Waldo Sen Neden Burada Değilsin?
– Sorulunca Söylenen
– Cuma Mektupları -1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11
– Tahrir Vazifeleri
– Neyi Kaybettiğini Hatırla
– Ve’l-Asr
– Tavşanın Randevusu
– Bilinç Bile İlginç
– Şiir Okuma Kılavuzu
– 40 Hadis
– Henry Sen Neden Buradasın-1
– Henry Sen Neden Buradasın-2
– Kalıntürk
– Çenebazlık
– Şairin Devriye Nöbeti 1 – Tok Kurda Puslu Hava
– Şairin Devriye Nöbeti 2 – Bileşenleriyle Basit
– Şairin Devriye Nöbeti 3 – Neredeyizim
– Şairin Devriye Nöbeti 4 – Ebruli Külah
– Şairin Devriye Nöbeti 5 – Evet mi, Hayır mı? & Sınıf Savaşı Evet, Milli Mücadele Hayır
– Şairin Devriye Nöbeti 6 – Allah’ın Emri zaid/plus Peygamberin Kavli
– Şairin Devriye Nöbeti 7 – Evlenseydik Boşanacaktık
– Şairin Devriye Nöbeti 8 – Hayatın Manası versus Manalı Bir Hayat
– Şairin Devriye Nöbeti 9 – Karz-ı Hasen
– Şairin Devriye Nöbeti 10 – Siper Beden
– Şairin Devriye Nöbeti 11 – Muvazzaf
– Şairin Devriye Nöbeti 12 – Başbaş Başbaşa Başabaş
– Türk Olamadıysan Oldun Amerikalı
– Küfrün İhsanı Olmaz

Şiir :
– Geceleyin Bir Koşu (1966)
– Evet İsyan (1969)
– Cinayetler Kitabı (1975)
– Şiirler 1962-74 (1980)
– Şiir Kitabı (1982)
– Celladıma Gülümserken (1984)
– Erbain: Kırk Yılın Şiirleri (1987)
– Bir Yusuf Masalı (2000)
– Of Not Being A Jew (2005)
– Of Not Being A Jew -İlaveler ve Vaat Edilmiş Bir Şiir- (2008)
– Of Not Being A Jew (2011)

Deneme, Söyleşi, Mektup :
– Üç Mesele (1978),
– Şiir Okuma Kılavuzu (1980)
– Zor Zamanda Konuşmak(1984)
– Taşları Yemek Yasak (1985)
– Bakanlar ve Görenler (1985)
– Faydasız Yazılar (1986)
– İrtica Elden Gidiyor (1986)
– Surat Asmak Hakkımız (1987)
– Tehdit Değil Teklif (1987)
– Waldo Sen Neden Burada Değilsin? (1988)
– Sorulunca Söylenen (2000)
– Cuma Mektupları (1-10)(1995-2004)
– Tahrir Vazifeleri
– Neyi Kaybettiğini Hatırla(1994)
– Ve’l-Asr
– Bilinç Bile İlginç
– Genç Bir Şairden Genç Bir Şaire Mektuplar (1995),
– Tavşanın Randevusu(1996)
– Kırk Hadis(2004)
– Henry Sen Neden Buradasın? 1-2 (2004)
– Kalın Türk (2006)
– Çenebazlık (2006)
– Şairin Devriye Nöbeti 1 – Tok Kurda Puslu Hava
– Şairin Devriye Nöbeti 2 – Bileşenleriyle Basit
– Şairin Devriye Nöbeti 3 – Neredeyizim
– Şairin Devriye Nöbeti 4 – Ebruli Külah
– Şairin Devriye Nöbeti 5 – Evet mi Hayır mı? Sınıf Savaşı Evet, Milli Mücadele Hayır
– Şairin Devriye Nöbeti 6 – Allah’ın Emri Zaid/Plus Peygamberin Kavli
– Şairin Devriye Nöbeti 7 – Evlenseydik Boşanacaktık
– Şairin Devriye Nöbeti 8 – Hayatın Manası Versus Manalı Bir Hayat
– Şairin Devriye Nöbeti 9 – Karz-ı Hasen
– Şairin Devriye Nöbeti 10 – Siper Beden
– Şairin Devriye Nöbeti 11 – Muvazzaf
– Şairin Devriye Nöbeti 12 – Başbaş Başbaşa Başabaş
– Desem Öldürürler Demesem Öldüm
– Bir Akşam Gezintisi Değil, Bir İstiklâl Yürüyüşü – 1
– Bir Akşam Gezintisi Değil, Bir İstiklâl Yürüyüşü – 2

Çeviri :
– Siyasi Felsefenin Büyük Düşünürleri – William Ebenstein
– Gariplerin Kitabı – Ian Dallas
– Osmanlı İmparatorluğu ve İslami Gelenek – Norman Itzkowitz
– Bilim Kutsal Bir İnektir – Anthony Standen
– Cihad- Bir Temel Tasarım – Abdülkadir Es-Sufi

Kaynak:Bilgisayfam.net

bestnich altyazılı porno porno nulled script